Gençlik Değişimine 9 Adım (For Turkish Participants)

Oct 12, 2021  •  10 min read

Erasmus+ Gençlik Değişimi programlarından birine kabul aldınız. Pasaportunuz, biletiniz, (gerekiyorsa) vizeniz ve sırt çantanız hazır. X nolu uçuş kapısından beklenmeye başladınız yani. Peki, bu kapıdan girince beklediğinizden daha fazlasını bulabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Yeter ki hazır ve farkında olun. Aşağıdaki 9 adım size kaliteli bir değişim programıyla harika fırsatlar sunabilir.

1. Meraklı Olun

Dünya turizm istatistikleri incelendiğinde en büyük pazarın Avrupa olduğu ve Türkiye’nin de Dünya Turizminin en önemli destinasyonlarından biri olduğu herkesin malumu. Hal böyle olunca Türkiye Avrupalı turistlerin defalarca geldiği, gezdiği, yediği ve içtiği bir ülke olmuş zaten. Türkiye’nin doğusunu kimi zaman batılısından, batısını kuzeylisinden daha iyi bilebiliyorlar. Adamlarda bizde olmayan bir şey var “merak”. Bizde de onlarda olmayan bir şey var “girişimci ruh”. Hal böyle olunca Türk katılımcılar her defasında gönüllü turizm acentesine dönüveriyor. Memleketi tanıtmak güzel ancak meraklı olmak diğer kültürleri kendi insanlarından dinlemek de güzel. Katıldığınız programlarda biraz da müşteri olun. Siz sorun, farklı kültürleri ve coğrafyaları kendi insanlarından öğrenin.

2. İngilizce Konuşun

Gençlik değişim programları yabancı dil pratiği açısından mükemmel fırsatlar sunuyor. Farklı ülkelerden katılımcılarla gerçekleşen yoğun programlarda katılımcılar yaygın eğitim teknikleri kullanarak takımlar oluşturuyor, çıktılar üretiyor ve bunları gruplarda paylaşarak birbirlerinden öğreniyorlar. Bu paylaşımın dili genelde İngilizce olduğu için katılımcıların İngilizce konuşma, yazma ve dinleme becerileri kısa zamanda gelişebiliyor.

İngilizce öğrenme metotlarının ülkeden ülkeye değiştiği malum. Gramer ağırlıklı bir yabancı dil eğitimi sistemi benimseyen ülkemizde İngilizce eğitim veren üniversitelerden mezun gençlerin bile İngilizce konuşmada güçlük çektiklerine şahit oluyoruz. Bu sorunu görüp değişim programlarını fırsata çevirmek isteyen arkadaşları görmek gurur veriyor. Diğer taraftan değişim programı süresince okul modundan çıkamamış çok sayıda arkadaşla da karşılaşıyoruz. Bu gibi durumlarda program sonunda ne değişim programı ne de kendileri beklenen mesafeyi almış olmuyor. Yabancı dil hata yapmadan öğrenilemez. Gençlik değişim programları hata yaparak, diğerlerinin hatalarını gözlemleyerek ve en önemlisi eğlenerek yabancı dilinizi geliştirebileceğiniz ortamlar. Katıldığınız programlarda köşenize çekilmeyin, diğer Türk katılımcının yanına yapışmayın, aynı odada kalmayın, bahaneler üretmeyin kafasını gözünü yararak da olsa İngilizce konuşun.

3. Kaynaşın

Gençlik değişimlerinde en sık görülen durumlardan biri de katılımcıların geldikleri ülke bazında gruplaşmasıdır. Daha çok Türk katılımcılar arasında karşılaştığımız ve kültürlerarası öğrenmeyi zorlaştıran bu durumun temelinde yabancı dil kullanamamak kadar “biz ve onlar” algısı da etkili olabiliyor.

Özgüveni yüksek bireylerin farklılıklara bakışı öğrenme boyutunda gelişerek şekillenirken, özgüveni düşük bireyler farklılıkları bir takım kültürel kodlarla okuyup tehdit olarak algılayabiliyor. Erasmus+ Gençlik Değişim programları bireylerin özgüvenini yükseltmeyi, farklılıklardan beslenmeyi ve ortak değerlerde bütünleşen bir “Biz”  algısı oluşturmayı amaçlıyor. Katıldığınız programlarda gruba mesafeli durarak farklılıklara odaklanmak yerine, dâhil olarak ortak noktaları keşfetmeye gayret edin.

4. Aktif Olun

Gençlik programları kapsamında gerçekleşen değişimlerde yaygın eğitim metotlarını kullanmak esastır. Bu metotlarla grubun diğer üyeleriyle daha yakın tanışıyor, yakınlaşıyor ve birlikte üretmeye başlıyorsunuz. Yani herkes birbirinden öğreniyor. Dâhil oldukça daha çok aktifleşiyor, aktifleştikçe daha çok öğreniyorsunuz. Aksi durum ise sadece sizin açınızdan değil diğer katılımcılar açısından da kayıp çünkü almadığınız gibi paylaşamamış da oluyorsunuz. Katıldığınız programlarda aktif olun, aktif dinleyin, aktif üretin.

5. Baskın Olmayın

Gençlik programlarında 18 – 30 yaş arası gençler ve 18 yaş üstü gençlik çalışanları/liderleri gönüllü olarak bir araya geliyor. Farklı yaşlardan dinamizm, tecrübe, enerji ve motivasyonun bir araya geldiği bu ortamlarda her fikir değerli, paylaşmaya ve dinlenmeye değer. En değerli olanı ise solo değil beraber şarkılar. Katıldığınız programlarda aktifleşirken, paylaşırken baskın da olmayın. Unutmayın bu bir yarışma değil ve kimsenin en iyi olmak veya en iyiyi seçmek gibi gayreti yok.

6. Dakik Olun

Gençlik değişimleri de bir aktivite planıyla ilerliyor. Bu planın içerik boyutu kadar önemli bir diğer boyutu da “zaman”. Her bir oturum belli saatlerde ön hazırlık, gruplama veya bilgilendirme oturumlarıyla başlıyor. Programların çoğunlukla konaklama dâhil aynı mekânda gerçekleştirildiğini düşündüğümüzde programın başladığı saatte sizin odanızda, lobide, restoranda veya eğitim salonu dışındaki herhangi bir yerde olmanız ciddi bir risk. Bu riski diğer katılımcıların zamanına, programı koordine eden ve uygulayan ekibin emeğine saygı boyutlarıyla birlikte düşünmek ve bu sorumlulukla hareket etmek de çok önemli.

7. Belgeler Önemli

Gençlik değişimlerinde konaklama, yeme-içme ve eğitim giderleri gibi seyahat giderleriniz de karşılanır. Program öncesinde kendi bütçenizle alacağınız seyahat biletleri program sonunda Erasmus+ program rehberinde belirtilen limitler dahilinde size geri ödenir. Proje koordinatörü kuruluş seyahat bütçenizin harcandığını ilgili harcama belgeleriyle Ulusal Ajansa beyan etmekle yükümlüdür. Koordinatör kuruluş geri ödemenizi yapmak üzere bu harcama belgelerini (uçuş bileti, uçuş kartları, otobüs bileti, tren bileti vs.) programın sonunda sizden talep eder. Koordinatör kuruluş rehberde belirlenen limitleri aşmamak kaydıyla sadece belgelendirebildiğiniz seyahat harcamalarınızı geri ödeyebilir. Aynı durum vize ücreti geri ödemelerinde de geçerlidir. Vize harcı geri ödemesini ilgili harcama belgesini beyan etmek kaydıyla geri alabilirsiniz.

Bu süreçte yaşanan en ciddi sıkıntı bazı katılımcıların ilgili evrakların zamanında ve eksiksiz teslim etmediği durumlarda diğer katılımcıların mağdur edildiği zaman yaşanıyor. Katıldığınız programlarda ilgili tüm harcama belgelerinizi vakit kaybetmeden ilgili kişiyle paylaşın. Paylaştığınız bu belgelerin bir örneğini mutlaka saklayın. Belgeleri posta yoluyla gönderiyorsanız kargo firmasından gönderi takip numarası almayı unutmayın.

8. Yaygınlaştırın

Avrupa gençlik programları paylaşıldıkça yaygınlaşan ve yaygınlaştıkça çoğalan değişim fırsatları sunuyor. Program süresince edindiğiniz bilgi, beceri ve tecrübeleri görseller eşliğinde sosyal medyada paylaşmanız diğer gençler ve gönderen kuruluşunuz için çok önemli. Bu nedenle katıldığınız programa ait paylaşımları sosyal medya sayfalarınızda sıkça paylaşmanız programa bir katkı olur.

Buna ek olarak gönderici kuruluşunuza da katkı sunmak ve onu benzer projeler yapma yönünde motive etmek istiyorsanız kuruluşun web sitesi ve sosyal medya hesaplarını aktif takip edebilir, kurumsal sayfalardaki paylaşımları da yorum ve beğenilerinizle yaygınlaştırabilirsiniz.

9. Tekrar Deneyin

Gençlik projeleri size hayatınız boyunca unutamayacağınız anılar ve dostluklar kazandıracak. Her son yeni bir başlangıçtır işin peşini bırakmayın. Göreceksiniz ki birçoğuyla tekrardan görüşme ve birlikte proje yapma fırsatınız olacak. Projelerine katıldığınız kuruluşlarla iletişimi koparmayın, gönüllü olun ve yeni projelerinde yer alın.